Kubbkurs Ängby 2013

Minihusen vid Ängby Gård,

Björkvik, Katrineholm

Mitt första försök att hålla en kurs om kubbmurning blev inte riktigt som jag tänkt mig. Det blev bättre. Femton mycket engagerade deltagare, från Gränna i söder till Stockholm i norr. Jag hade kanske vågat hoppas på hälften. Jag blev lite nervös att det skulle bli för trångt och att arbetsuppgifterna inte skulle räcka, men det blev ganska lagom. Vädret var nästan perfekt, med sol och behaglig temperatur, men lite blåsigt. Platsen, Ängby Gård i Björkvik (http://angbyull.snabber.se/bilder.asp), var helt perfekt. Där fanns allt vi kunde önska, inte minst värdfamiljen Wallén (med en f.d. svensk mästare i kubbspel!). Kaféet invigdes klockan elva samma dag, men vi fick tjuvstarta med en fika vid genomgången klockan nio, med Monikas mackor och kakor. Kjell och sönerna Andreas och Torbjörn satte igång med bruksblandningen när övriga kursdeltagare tvekade lite i början.


Kursen hölls den 4 maj 2013. Den gavs i regi av Sörmlands Museum och leddes av Kjell Taawo och mig. Jag fick idén från Leif Åsberg, stolt ägare till kubbhuset Dammstugan, som ville ha en vägg som kunde visa hur ett kubbhus är uppbyggt. Efter lite funderande hit och dit bestämde jag mig för att försöka bygga två små minihus i samband med en kurs. Ett av husen skall stå kvar vid Ängby Gård för att besökare skall kunna bekanta sig med tekniken. Det andra skall flyttas till Dammstugan och bli hundkoja till Jasper. Kjell Taawo på museet nappade direkt. Sedan gick han och bröt båda handlederna ett par månader före kursen, men det löste sig. Leif ordnade lastpallar och hjälpte mig att handla material och snickra ihop stommarna. Jag sågade kubb och Kjell Taawo kom med fyra baljor fulla med lerbruk.

Husen byggdes på lastpallar, som förstärktes med tvärgående brädor på undersidan. Ovanpå ligger ett golv av plywood. Hörnstolparna består av 95x95 mm reglar. Det ena huset har pulpettak, medan hundkojan fått ett sadeltak med samma takvinkel som Dammstugan. Kubben sågades i två längder, 95 och 115 mm, där de längre kubbarna var tänkta att sticka ut på utsidan. Här och där finns flaskor och burkar inmurade. Vi började med att mura med lerbruk. Några föredrog att använda murslev, andra tog leran direkt i händerna. Fogarna slätades till med en sked. En av väggarna putsades med lerbruk. Kursen avslutades med en exkursion till både Dammstugan och min skrivarstuga, där deltagarna kunde få se hur verkliga kubbhus kan se ut.

Min tanke var att husen skulle visa kubbmurning med både lerbruk och cementbruk, men kursdeltagarna ville annat. Av åtta väggar blev det bara den nedre delen av en gavel i hundkojan som murades med cementbruk! Borde jag vara besviken? Nej, jag tror inte det. Deltagarna verkade nöjda och flera av dem blev nog inspirerade att själva bygga med kubb i framtiden. Det var det som var mitt mål.


Bilderna är tagna av mig, Olle Hagman, utom den på min skrivstuga, som tagits av Kjell Taawo, Sörmlands museum, och den på hunden Jasper i sin nya kubbkoja, som tagits av hans husse, Leif Åsberg.

© Olle Hagman

Senaste uppdatering på denna sida

21 maj 2016