Att hyra i USA

Kubbhus att hyra, i Michigan, USA


Vid stranden av Keweenaw Waterway, i delstaten Michigan i USAs finnmarker, där det även finns ett flertal gamla kubbhus, finns även ett nybyggt hus som man kan hyra. Huset är på ca 60 kvadratmeter, med ett sovloft över den inre delen och full takhöjd upp till nock i vardagsrummet.

Kubben är av white cedar, ett träslag som vi tyvärr inte har tillgång till i Sverige. Huset byggdes 2004-2005 av professor Bruce Barna och hans ”all-girl crew”, ett arbetslag med enbart kvinnor, lett av hans dotter Nicole. Trots att de valde att bygga med självbärande väggar, och "hörnstenar" av hopspikade plankstumpar, lyckades de få huset under tak på bara en sommar. Det gick inte helt utan svårigheter. Dottern skrev om bygget i en rapport till Continental Cordwood Conference 2005. Där sammanfattar hon sina lärdomar från bygget i sex punkter:


1. Köp in en bruksblandare redan från början.


2. Bygg klart hörnstenar och ramarna till dörrar och fönster redan under vintern.


3. Fundera över att göra klart grunden redan året innan bygget startar.


4. Undvik att byta murare under byggtiden. Skillnaden syns!


5. Se till att hörnstenar och ramvirke är sågat i räta vinklar.


6. Missa inte att jämna till ytan på bruket när ni går på lunch.


 


Den som vill hyra huset eller se fler bilder på det kan klicka på länken här:


http://www.homeaway.com/vacation-rental/p281714Den som vill läsa rapporten till cordwood-konferensen kan maila till mig och beställa den som gratis pdf-fil, med tillstånd från författarna Nicole och Bruce Barna.


Maila till: olle(at)kubbhus.se

© Olle Hagman

Senaste uppdatering på denna sida

21 maj 2016