Om/Kontakt

Kontakt


Om kubbhus.se


På denna sida har jag samlat information om kubbhus och andra hus byggda av ved. Här kan man läsa om vad kubbhus är, om deras historia, om var man kan läsa mer, och om hur man kan bygga sitt eget kubbhus.


Vem är jag?


Jag som står bakom sidan heter Olle Hagman och är en pensionerad samhällsvetenskaplig forskare och ingenjör. För några år sedan snubblade jag över en bild av ett kubbhus och blev förälskad. Jag byggde ett litet hus och började forska om tekniken och dess historia. I december 2013 gav jag ut boken "Väggar av ved" och i maj 2017 kom boken "Mura med ved".


Nu kallar jag mig fritidsforskare och författare. Jag ägnar en del av min tid åt att forska, skriva och prata om kubbhus. Bland annat försöker jag reda ut vilka det var som en gång byggde kubbhus, varför de gjorde det, och varför så få gör det idag – i Sverige. På andra håll i världen finns många som gör det!


Det går bra att kontakta mig om du vill diskutera kubbhus, deras historia, eller olika tekniker som har använts eller som kan användas. 


Skicka ett mail till olle(at)kubbhus.se eller sms till telefon 0735-01 80 06. Eller skicka ett brev till min postadress Övre Husargatan 29, 413 14 Göteborg.


Känner du till något kubbhus?


Som forskare är jag nyfiken på dokumentation av olika kubbhus, både nya och gamla. Bor du i ett eller känner du till något gammalt kubbhus? Har du byggt ett själv eller känner till någon annan som gjort det? Har du bilder av eller har du något att berätta om kubbhus eller andra hus av ved?

Skicka till olle(at)kubbhus.se.


Om att hitta kubbhus


Den som bidragit mest till att ”hitta” gamla kubbhus i Sverige är fritidsforskaren Bengt Fagerström, en passionerad ”kubbist”, som han själv kallade sig. Bland annat sammanställde han en katalog över de dryga 100 kubbhus som han kände till i Sverige. Katalogen finns nu hos mig, och en utökad version, kompletterad med faktakort och bilder för de flesta av husen, finns arkiverad på Sörmlands Länsmuseum. Bengt och jag träffades första gången sommaren 2009 och han blev min mentor inom området. Vi hade många diskussioner som vi båda lärde oss mycket av. Bengt gick bort 2016.


Ibland fick jag frågan hur han burit sig åt för att hitta alla hus. Jag skickade frågan vidare till honom och han skrev ner några minnesanteckningar. Läs dem genom att klicka i menyn nedan.


© Olle Hagman

Senaste uppdatering på denna sida

21 februari 2023