Om/Kontakt

Kontakt


Om kubbhus.se


Det här är tänkt att vara en hemsida för att samla och presentera information om kubbhus, ett virtuellt kunskaps- och informationscentrum om kubbhus och andra hus byggda av ved. Här kommer man att kunna läsa om vad kubbhus är, om deras historia, om var man kan läsa mer, och om hur man kan bygga sitt eget kubbhus.


Vem är jag?


Jag som står bakom sidan heter Olle Hagman och är en samhällsvetenskaplig forskare och ingenjör.

För några år sedan snubblade jag över en bild av ett kubbhus och blev förälskad. Jag byggde ett litet hus och började forska om tekniken och dess historia. I december 2013 gav jag ut boken "Väggar av ved" och i maj 2017 kom boken "Mura med ved".


Nu kallar jag mig fritidsforskare och författare. Jag ägnar en stor del av tiden åt att forska, skriva och prata om kubbhus. Det mesta av arbetet sker ideellt. I min forskning försöker jag bland annat att reda ut vilka det var som en gång byggde kubbhus, varför de gjorde det, och varför så få gör det idag – i Sverige. På andra håll i världen finns folk som gör det!


Du kan kontakta mig om du vill att jag ska komma och prata om kubbhus, om deras historia eller om olika tekniker som har använts eller som kan användas, eller om du vill ha hjälp att komma igång med ditt eget bygge.


Skicka ett mail till olle(at)kubbhus.se eller ring mig på telefon 0735-01 80 06. Eller skicka ett brev till min postadress Övre Husargatan 29, 413 14 Göteborg.


Känner du till något kubbhus?


Tanken är att hemsidan ska visa upp dokumentation av olika kubbhus, både nya och gamla. Bor du i ett eller känner du till något gammalt kubbhus? Har du byggt ett själv eller känner till någon annan som gjort det? Har du bilder av eller har du något att berätta om kubbhus eller andra hus av ved? Skicka in och tala om vilka bilder eller vilka berättelser som är OK att lägga ut. Skicka till olle(at)kubbhus.se.


Om att hitta kubbhus


Den som bidragit mest till att ”hitta” kubbhus i Sverige är fritidsforskaren Bengt Fagerström, en passionerad ”kubbist”, som han själv kallade sig. Bland annat har han sammanställt en katalog över de dryga 100 kubbhus som är kända i Sverige. Katalogen finns nu hos mig, och en utökad version, kompletterad med faktakort och bilder för de flesta av husen, finns arkiverad på Sörmlands Länsmuseum. Vi träffades första gången sommaren 2009 och han blev min mentor inom området. Vi hade många diskussioner som vi båda lärde oss mycket av. Bengt gick bort 2016.


Ibland fick jag frågan hur han burit sig åt för att hitta alla hus. Jag skickade frågan vidare till honom och han skrev ner följande minnesanteckningar. Läs dem genom att klicka i menyn nedan.


© Olle Hagman

Senaste uppdatering på denna sida

22 mars 2018